Grzybobranie, czyli dlaczego warto jeść grzyby

Znalezione obrazy dla zapytania grzyby

Utarło się, że grzyby nie posiadają większych wartości odżywczych, a ich jedzenie nie przyniesie nam większego pożytku. My jednak wychodzimy tej tezie naprzeciw i postaramy się ją obalić.

Czy wiecie, że królestwo grzybów zawiera w sobie ponad 140 tysięcy gatunków?

Grzyby mają niewiele kalorii, dlatego są idealne dla osób, które dbają o linię. Najmniej kalorii mają pieczarki – tylko 15 kcal na 100g, na drugim miejscu są kurki 18 kcal na 100g, kolejne są boczniaki 32 kcal na 100g. Nieco bardziej kaloryczne są grzyby leśne, np. świeże borowiki zawierają 33 kcal na 100g. Grzyby składają się głownie z wody i nie zawierają niemal żadnego tłuszczu. Dusząc je nie musimy dodawać żadnego tłuszczu – ponieważ świetnie będą smakować zrobione w sosie własnym. Dlatego warto dodawać je do posiłków, aby zwiększyć objętość spożywanego dania, nie zwiększając przy tym jego kaloryczności.

Grzyby zawierają dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na trawienie, utrzymuje wysoki poziom metabolizmu i zapewnia uczucie sytości. Nie zapominajmy jednak o tym, że w grzybach znajduje się również słabo trawiony błonnik – chityna. Dlatego niezalecane jest podawanie grzybów (szczególnie leśnych) osobom, które mają problemy trawienne i dzieciom do trzeciego roku życia.

Czy wiecie, że zmysł smaku odbiera konsystencję grzybów w podobny sposób jak mięso?

Grzyby posiadają również sporo minerałów, między innymi: potas, cynk, selen, miedź, jod, żelazo, mangan, fosfor. Szczególnie bogate są również w witaminy z grupy B, takie jak: ryboflawina, kwas foliowy, tiamina, kwas pantotenowy, biotyna, pirydoksyna i niacyna oraz witaminy A, K i C.

Skutecznie również wspierają nasz system odpornościowy dzięki zawartości antyutleniaczy. Zaleca się jedzenie grzybów szczególnie zimą w okresie zwiększonych zachorowań.

Grzyby zawierają w sobie również polifenole, takie jak:: kwas galusowy, ferulowy, protokatechowy, kawowy, katechiny. Są one przez nas bardzo pożądane, ponieważ działają antyzapalnie, przeciwalergicznie i antyoksydacyjnie. Spowolniają proces starzenia naszego organizmu, chronią nasze zdrowie i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Jedząc regularnie grzyby zmniejszamy szansę na wystąpienie takich chorób jak cukrzyca typu 2, choroby serca i układu krążenia.

Kto z Was regularnie spożywa grzyby?

Olej z pestek dyni – czy już na stałe zagościł w Twojej kuchni?

olej z pestek dyni tłoczony na zimno nieoczyszczony

Olej z pestek dyni słynie ze swoich właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Koniecznie musisz poznać jego właściwości  i na stałe wprowadzić go do swojego menu.

Ma charakterystyczny orzechowy smak, zapach oraz ciemnozielony kolor – to jeden z najciemniejszych olejów. Nie wolno go smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy substancje prozdrowotne w nim zawarte. Dlatego powinno się go jeść na zimno. Świetnie smakuje jako dodatek do chleba, warzyw, białego sera, ale i do sałatek oraz surówek. W Austrii dodaje się go do słynnego sernika wiedeńskiego!

Olej z pestek dyni w swoim składzie zawiera około: 47 % kwasów tłuszczowych wielo nienasyconych ( omega 3 i omega 6), 29% kwasów tłuszczowych jedno nienasyconych ( omega 9) oraz kwasy nasycone. W oleju tym znajdziemy zarówno kwas tłuszczowy linolowy jak i gama-linolenowy! A to nic innego jak powszechnie reklamowany składnik preparatów CLA. Dodatkowo w oleju tym znajdziemy szereg witamin: witaminę E( naturalny antyutleniacz), B1, B2, B6, D, A, C, beta-karoten, selen i cynk. Olej z pestek dyni to również bogate źródło fitosteroli, jak np.: cucurubita, citrulin, skwalen oraz phytosterinen. Przyjrzyjmy się bliżej jakie mają działanie dla naszego organizmu:

CUCURBITA – jest sterolem o właściwościach przeciw pasożytniczym układu pokarmowego.

PHYTOSTERRINEN - zalecany w zapobieganiu oraz leczeniu wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego( prostaty). Działa również korzystnie w problemach układu moczowego.

CITRULIN – wspomaga tworzenie substancji moczowych.

SKWALEN – reguluje poziom cholesterolu we krwi( zapobiega miażdżycy), usuwa trucizny z naszego organizmu, reguluje gospodarkę hormonów płciowych oraz bierze udział w tworzeniu kwasów żółciowych(dlatego olej ten polecany jest w chorobach wątroby i dróg żółciowych).

Olej z pestek dyni świetnie wpływa również na naszą skórę. Wystarczy codziennie masować skórę tym olejkiem, aby ją nawilżyć, poprawić jej napięcie, zmniejszyć widoczność zmarszczek, pomaga w walce z trądzikiem. Świetnie koi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracyjne oraz wspiera kuracje antycellulitowe. Ze względy na jego mocny kolor, warto przed użyciem rozcieńczyć go niewielką ilością wody lub innego oleju, np. kokosowego.

Stosowanie oleju na końcówki włosów sprawi, że staną się one lśniące i mocne.

Olej z pestek dyni kupicie w naszym sklepie: KLIK 

 

Zamień biały cukier na zdrowszy odpowiednik

Stewia Słodzik w Proszku 100 szaszetek po 1g

O szkodliwości białego cukru mówi się nieustannie od kilku lat. Wciąż jednak część z nas nie potrafi z niego zrezygnować, czy też go ograniczyć – dlatego właśnie warto sięgnąć po całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia zamiennik – Stewię.

Stewia to naturalny słodzik, najczęściej spotykany w formie tabletek, proszku bądź ususzonych liści. Jest, aż 35 razy słodsza od białego, tradycyjnego cukru buraczanego. To sprawia, że jest bardzo wydajna. Czy wiecie, że jedna łyżeczka odpowiada szklance normalnego cukru? Zatem do posłodzenia herbaty wystarczy tylko kropla.

Jej główną zaletą jest fakt, że nie podnosi poziomu cukru we krwi, ani nie odkłada się w postaci tkani tłuszczowej. Nie wpływa na powstanie żadnej choroby – czego nie można napisać o białym cukrze.

Stewia dodatkowo ma kilka działań prozdrowotnych – świetnie uzupełnia dietę osób chcących kontrolować ilość spożywanych kalorii oraz osób cierpiących na cukrzycę. Łyżeczka białego cukru ma mniej więcej 20 kalorii, a Stewia nie ma ich wcale. To idealne rozwiązanie dla osób lubiących słodki smak, a nielubiących negatywnych konsekwencji spożywania białego cukru. Dodatkowo redukuje nadciśnienie tętnicze, działa antybakteryjne i przeciwgrzybicznie.

Stewia nie ulega fermentacji i jest odporna na wysoką temperaturę, z powodzeniem można wykorzystywać ją przy produkcji dań i słodkości.

W 2001 roku po dokładnych badaniach jedno jest pewna – Stewia jest całkowicie bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Wtedy właśnie zaczęła się popularność.

Najnowsze statystyki mówią, że przeciętny Polak przekracza ilość spożywanego cukru, co najmniej 10-krotnie – to sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Tłuszcz odkłada się w okolicach pośladków, ud i na brzuchu. Ale, to nie koniec! Odkłada się również na naszych narządach wewnętrznych, w tym na sercu, co może prowadzić do rozwinięcia się wielu bardzo groźny chorób, w tym do nadciśnienia, zawału serca, czy też nadmiaru cholesterolu. Stewia nie zawiera w sobie sacharozy, dlatego nie prowadzi do powstania żadnej z wyżej wymienionych chorób – dodatkowo, jako, że nie jest cukrem, nie jest również pożywką dla grasującej w jamie ustnej próchnicy.

Stewię możecie kupić w PROMOCYJNEJ CENIE w naszym sklepie KLIK

Słodzik w proszku Stevia Ekstrakt

Dlaczego należy uważać na syrop glukozowo-fruktozowy?

Znalezione obrazy dla zapytania syrop glukozowo fruktozowy

Nie od dziś wiadomo, że nie wszystko, co jest dodawane do żywności jest zdrowe. Dziś przyjrzymy się bliżej syropowi, którego nazwa wcale nie wskazuje na to, że może to być coś szkodliwego.  Co więcej – występuje w ogromnej części jedzenia po które sięgamy, na co dzień. Warto przejrzeć składy produktów, które znajdują się w domu i podczas kolejnych zakupów wybierać zdrowiej.

Syrop glukozowo-fruktozowy to mieszkania glukozy i fruktozy w postaci wodnego roztworu. Nie jest to odpowiednik cukru. Na opakowaniach znajdziecie go pod nazwą wymienioną wyżej bądź jako syrop kukurydziany lub HFCS. Fruktoza występuje naturalnie w owocach, jednak w mieszance z glukozą przynosi znacznie więcej szkody niż pożytku.

Wziął się jak zwykle w takich przypadkach z oszczędności – producenci za wszelką cenę chcieli zagospodarować odpady przetwórcze pasz kukurydzianych. To sprawiło, że taki syrop stał się tańszy niż cukier z buraków czy trzciny cukrowej. Dodatkowo nie ulega on krystalizacji, łatwiej go transportować i jest znacznie słodszy od cukru – co daje producentom kolejne oszczędności. Jest dodawany do ogromnej ilości produktów i potraw – jako zagęszczacz, konserwant, a coraz rzadziej jako słodzik.

Koniecznie sprawdzajcie etykiety soków, sosów, napoi – nawet tych promowanych, jako produkt idealny dla dziecka, słodyczach, jogurtach, dżemach, wędlinach, konserwach i sałatkach.

Liczne badania pokazują, że spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego sprzyja tyciu i szybszej śmierci. Dodatkowo nasza wątroba ma problemy z jego trawieniem, dlatego efektem ubocznym jest odkładanie tłuszczu. To prosty sposób na otłuszczenie organów wewnętrznych, nawet, jeśli nie mamy nadwagi. Nie można zapominać, że spożywanie tego syropu zwiększa apetyt.

Pamiętajcie, aby sprawdzać etykiety kupowanych przez Was produktów. Przecież nie chcecie wydawać pieniędzy na coś, co powoli Was zabija.

Olej z czarnuszki – poznaj jego wyjątkowe właściwości zdrowotne

http://www.sanavita.com.pl/178-large_default/olej-z-czarnuszki-tloczony-na-zimno.jpg

Olej z czarnuszki jest wykorzystywany zarówno w medycynie, jak i kosmetologii i gastronomii. Jego liczne właściwości zdrowotne sprawiają, że w każdej formie jest pomocą przy wielu trudnych dolegliwościach.

Potocznie nazywa się on złotem faraonów, ponieważ już władcy starożytnego Egiptu korzystali z jego właściwości prozdrowotnych. Aż 85% oleju składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych; kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc. Jest bogaty w zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. A jego najważniejszym składnikiem jest tymochinon, który wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Dodatkowo olej z czarnuszki ma działanie antynowotworowe. Badania potwierdzają, że przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych i hamuje ich rozwój – szczególnie polecany jest przy nowotworze skóry i tkanki podskórnej, nowotworze wątroby, płuc, jelita grubego, białaczki, piersi. Co więcej – tureccy naukowcy udowodnili, że spożywanie oleju z czarnuszki przed naświetlaniem i 10 dni po nim, chroni przez szkodliwymi skutkami radioterapii.

Na Bliskim Wschodzie olej ten jest popularny przy leczeniu dolegliwości żołądkowych – grypa żołądkowa, wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks.

Badania kliniczne jasno pokazuje, że olej istotnie obniża poziom glukozy we krwi, a także prolaktyny, trójglicerydów i cholesterolu. Tym samym ten olej zapobiega rozwojowi wielu chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2 czy zawał.

Jest również antidotum na schorzenia alergiczne, takie jak katar alergiczny, astma oskrzelowa, egzema atopowa.

W kosmetyce doceniane są jego właściwości łagodzące. Na szczególną uwagę zasługują kompresy stworzone z tego oleju, które łagodzą podrażnienia skóry. Dodatkowo olej przyspiesza gojenie ran, skutecznie walczy z trądzikiem, AZS, czy łupieżem.

W kuchni olej powinien być stosowany wyłącznie na zimno – jako dodatek do sałatek, zup, twarogów, kasz. Nadaje im korzenny smak. Należy go również przechowywać w ciemnym miejscu w temp. 5-10 stopni przez maksymalnie 3 miesiące od otwarcia.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno 500ml: http://www.sanavita.com.pl/oliwy-i-oleje/169-olej-z-czarnuszki-tloczony-na-zimno.html