Nadchodzi jesień, wzmocnij swój organizm z Sanavitą

Choć w głowie jeszcze wakacyjne wspomnienia, a skóra pamięta promienie słońca, to warto już dzisiaj pomyśleć o przygotowaniu Naszego organizmu na nadchodzącą jesień. Pierwsze deszcze, wiatry i temperatury poniżej 15′C sprawiają, że odporność Naszego organizmu spada i tym samym  jesteśmy o krok od kataru, gorączki i bólu zatok.

Kontynuacja tekstu: http://www.badz-zdrowy-docen-zycie.pl/zdrowie/jak-uodpornic-organizm-na-grype-i-przeziebienia/

Dlaczego warto chronić się przed infekcjami  i dlaczego profilaktyka jest ważniejsza od leczenia to wie każdy z nas. Jeśli czytałeś nasz poprzedni artykuł to już wiesz, że ważne jest, aby być aktywnym fizycznie. To jednak nie wszystko. Warto również uzupełnić dietę w kwasy, szczególnie te Omega-3. Znajdziemy je przede wszystkim w rybach, suszonych owocach, pestkach słonecznika, orzechach włoskich, migdałach i siemieniu lnianym. Jak również i w naszym sklepie w uznawanym nutraceutyku LeenLife E zawierającym kwas alfa-linolenowy (ALA). Jest to preparat, który zapewnia odpowiednią równowagę naszego organizmu poprzez wyważenie właściwych proporcji między kwasami Omega-3 a Omega-6. Spożywając kwasy omega-3 dbamy nie tylko o nasz układ odpornościowy, ale też układ sercowo-naczyniowy i nerwowy, dlatego warto zaprzyjaźnić się z nimi na codzień.

Czy to wystarczy? Okazuje się, że aby mieć sprawny układ odpornościowy musimy zadbać o nasze jelita, a szczególnie o jelito cienkie, w którym znajduje się około 70% wszystkich komórek układu odpornościowego, w tym te które niszczą wirusy oraz te, które są odpowiedzialne za produkcje przeciwciał i rozpoznawanie „wroga”. Nasze jelita funkcjonują prawidłowo pod warunkiem, że zasiedlone są przez odpowiednią ilość „dobrych” dla nas bakterii. Aby tak było należy zadbać o odpowiednie dla nich pożywienie czyli błonnik. Dostarczamy go spożywając płatki owsiane, otręby, pieczywo razowe. Dodatkowo możemy wspomagać się jedząc produkty fermentacji zawierające bakterie probiotyczne czyli jogurty, kiszone ogórki, ale przede wszystkim kiszoną kapustę, która obok bakterii kwasu mlekowego zawiera witaminę C, E, B, PP i inne. To bardzo dobry fundament do niesłabnącego zdrowia i przetrwania całej jesieni, zimy i wiosny bez najmniejszego nawet „prychnięcia” nosem.

Zdrowy tryb życia

Idąc za powiedzeniem babci, mamy, cioci, wujka: ubieraj czapkę i rękawiczki. Dlatego zdrowy jesienny poranek powinien wyglądać w następujący sposób: ubranie na cebulkę, kaptur na głowę, ciepłe buty, termos z ciepłą herbatą i porządne śniadanie (pamiętajmy, że głód sprawia wrażenie chłodu i osłabia Nasz organizm!) dodatkowo przed wyjściem warto zażyć witaminki także te zawarte w odpowiednich suplementach diety i zrobić kilka skłonów.

Jesienna odporność gwarantowana!

Weronika Rudnicka

 

Jedna myśl nt. „Nadchodzi jesień, wzmocnij swój organizm z Sanavitą

  1. Pingback: E n j o y, Weronika Rudnicka – Pisanie nie polega jedynie na wyrażaniu myśli, to także głęboka zaduma nad wymową każdego słowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>