Skuś się na rabarbar – właściwości i przepis na pyszne babeczki

Znalezione obrazy dla zapytania babeczki z rabarbarem

Pierwszym zaskoczeniem dla Was może być to, że rabarbar to nie owoc, a warzywo. Część osób głosi też pogląd, że jest on niezdrowy dla ludzkiego organizmu ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Jednak warto zauważyć, że jest on groźny dla ludzkiego zdrowia dopiero wtedy, kiedy spożywamy go w nadmiarze albo, gdy jesteśmy w ciąży. Ciekawostką jest to, że aby pozbyć się kwasy szczawiowego np. z soku z rabarbaru wystarczy dodać do niego odrobinę kredy, która jako węglan wapnia wytrąca kwas.

Sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, dlatego zachęcamy Was do kulinarnych eksperymentów. W sklepach można go spotkać od kwietnia do końca czerwca. W przeszłości ta roślina uznawana była za ozdobną i dopiero 200 lat później zaczęto ją spożywać oraz poznano jej właściwości.

Rabarbar to idealne warzywo dla osób, które dbają o linię – zawiera tylko 9 kcal w 100g. Znajdziemy w nim również sporo błonnika.

Czy wiecie, że czerwona łodyga rabarbaru jest słodka i ma malinowy posmak, a zielone łodygi są kwaśne?

Dodatkowo wystarczy piec przez 20 minut rabarbar, aby uwolniły się w nim rapontygeniny, substancje, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Ma również świetne działanie alkalizujące – orzeźwia i oczyszcza organizm z toksyn. Znajdziemy w nim również sporo witamin z grupy B, które dobrze wpływają na nasz układ nerwowy i pomagają lepiej znosić stres.

Ale, to nie koniec jego właściwości. W łodygach znajdziemy też witaminy C, A oraz E, które pomagają dbać o naszą urodę. Łagodzą od wewnątrz podrażnienia, stymulują produkcję kolagenu, są pełne przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy straszenia się skóry. Dodatkowo osoby zmagające się z trądzikiem powinny korzystać z sezonu, ponieważ rabarbar jest naturalnym środkiem przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym.

Przepis na pyszne i zdrowe babeczki z rabarbarem

Potrzebujesz: 2,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki brązowego cukru, łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę cynamonu, 1 lekko ubite jajko, 0,5 szklanki oleju rzepakowego, 200 ml mleka, łyżeczkę wanilii i 2 szklanki drobno pokrojonego rabarbaru.

Przygotowanie: połącz ze sobą wszystkie suche składniki w dużej misce. W drugiej wymieszaj ze sobą składniki mokre. Następnie mokre składniki wlewaj do suchych delikatnie mieszając. Na sam koniec do masy dodaj rabarbar i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Wypełnij foremki na babeczki ciastem i piecz je przez 20 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>