Przykłady korzystnej dla zdrowia interakcji między składnikami pożywienia naukowcy wykryli już wiele lat temu. Owe reakcje określane są mianem cross-talkingu i dają w efekcie wzmocnienie pozytywnego działania składników na nasz genom.
Na przykład : likopen w pomidorach nasila przeciwnowotworowe działanie związków indolowych zawartych w brokułach. Równie korzystny dla naszego zdrowia układ, likopen tworzy również z siarczkiem allilu obecnym w czosnku. Oba związki mają przeciwrakowe działanie, ale w duecie są najskuteczniejsze.
Łączenie pomidorów z czosnkiem czy z brokułami jest typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, jednak przykłady korzystnych dla naszego zdrowia połączeń składników odnajdujemy również w innych kuchniach świata.
Popularna przyprawa Curry to nic innego jak mieszanka innych przypraw, które wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Danie z Curry w połaczeniu z wypitą po posiłku zieloną herbatą działa jak lekarstwo. Badania na komórkach rakowych wykazały, że duet ten aż w 80% hamuje podziały komórek rakowych.
Wiadomo również, że kurkumina zmieszana z pieprzem aż tysiąckrotnie zwiększa swoją aktywność antynowotworową. Jej moc nasilają też inne dodatki zawarte w popularnej curry. Minimalna zachorowalność na nowotwory w Indiach sprawiła, że naukowcy zaczęli podejrzewać, że to właśnie kurkumina chroni Hindusów przed rakiem. Potwierdziły to badania molekularne i kliniczne z udziałem ludzi w Japonii. Kurkumina nie tylko hamuje postęp choroby nowotworowej, lecz także zwalcza dodatkowo bakterie Helicobacter Pylori odpowiedzialne za wrzody żołądka.