Witamina B6 jest witaminą z grupy B, zwaną pirydoksyną. Bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz w metabolizmie aminokwasów. To właśnie ona zaangażowana jest w proces, który przetwarza żywność na energię i w proces wytwarzania serotoniny i norepinefryny – to właśnie one odpowiadają za nasz dobry nastrój.
Witamina B6 sprawia również, że mamy lepszą odporność, a kobiety w ciąży i te karmiące piersią dzielą się nią ze swoim dzieckiem, aby zapewnić mu zdrowy rozwój mózgu. Pirydoksyna wpływa także na pracę naszego serca, skurcze mięśni i ma wpływ na ciśnienie krwi. Dodatkowo łagodzi skutki uboczne przyjmowania lekarstw, wspomaga pracę nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerwowych, a także dobrze radzi sobie ze zmniejszaniem bóli i sztywności w nadgarstkach i dłoniach. Jej prawidłowy poziom łagodzi też napięcie przedmiesiączkowe.
Nie można zapominać, że jej bardzo ważną rolą jest ochrona przed rozwojem miażdżycy. A utrzymywanie odpowiedniego poziomu organizmie ma duży wpływ na leczenie zapaleń skóry, wypadanie włosów, czy zapalenie warg i języka.
Niedobór tej witaminy upośledza działanie organizmu i powoduje zmiany neurologiczne np.. przedwczesne starzenie się neuronów. Dodatkowo powoduje problemy zdrowotne ze skórą, błoną śluzową, układem krążenia. Co więcej może dawać objawy takie jak; drgawki, depresja, apatia, bezsenność, złe samopoczucie, zapalenie nerwów, brak odporności, nudności, odruchy wymiotne, objawy padaczkowe, drażliwość. To nie wszystko – zwiększa to ryzyko wystąpienia nowotworów, a u dzieci może spowodować opóźnienia umysłowe i nieprawidłowości w budowie kości.
Niedobór występuje najczęściej, gdy nasza dieta jest źle zbilansowana, gdy przyjmujemy antykoncepcję hormonalną, karmimy piersią bądź przyjmujemy leki przeciwgruźlicze. Występuje również u osób chorych na alkoholizm, nadczynność tarczycy, niewydolność serca bądź nerek.
Polecamy sięgać po naturalne źródła witaminy B6:
- fasola
- warzywa
- mięso
- jaja
- ciecierzyca
- tuńczyk
- łosoś
- całe ziarna i zboża
- wątroba wołowa
- mielona wołowina
- pierś z kurczaka
- arbuz
- ziemniaki
- szpinak
- wieprzowina
- drób
- chleb
- pełnoziarniste płatki zbożowe
- fasolki sojowe
- orzeszki ziemne
- mleko
- ziemniaki
- banany
- kasza bulgur
- twaróg