Naturalne antybiotyki, gdy potrzebujesz skutecznej pomocy

Podobny obraz

Polska niestety znajduje się w pierwszej dziesiątce krajów europejskich, w których spożywa się największe ilości antybiotyków. I to nie dlatego, że aż tak chorujemy – lekarze przepisują nam je na każdą, nawet najmniejszą dolegliwość. Niestety antybiotyki osłabiają nasz układ odpornościowy – dlatego wtedy, kiedy nie jest to konieczne warto spróbować domowych mikstur, które już niejedną osobą postawiły na nogi!

Na pierwszy ogień idzie koktajl o bardzo silnym działaniu wzmacniającym organizm i stymulującym układ odpornościowy. Do tego dochodzi udokumentowane działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Całość jest bombą składników mineralnych i witamin.

Składniki:

2 posiekane papryczki chili, 1/4 szklanki posiekanej cebuli, 1/4 szklanki posiekanego czosnku, 1/4 szklanki posiekanego imbiru, 2 łyżki startej kurkumy, 2 łyżki tartego chrzanu, 750 ml octu jabłkowego bio.

Produkty stałe mieszamy ze sobą i przekładamy ją do słoika o pojemności powyżej 1l bądź do dwóch mniejszych i zalewamy octem. Odkładamy w ciemne miejsce, kilka razy dziennie potrząsamy słoikiem i dopiero po dwóch tygodniach przecedzamy zawartość. Taki płyn trzymamy w lodówce – wystarczy pić jedną łyżeczkę dziennie. Jeżeli zaczniemy czuć się gorzej stosujemy do czterech łyżeczek dziennie. Nie pijcie tej mieszanki na pusty żołądek, ponieważ jest ostra i może Was podrażnić.

Jako drugi prezentujemy Wam syrop wspomagający leczenie przeziębienia i wzmacniający odporność. Ten syrop ma super moc ponieważ zawiera, aż pięć naturalnych antybiotyków. Zapewniamy, że smakuje nawet dzieciom i nie ma nic wspólnego ze smakiem popularnego syropu z cebuli.

Składniki:

Jedna cebula, 3-4 ząbki czosnku, pół cytryny, 2 łyżki miodu, spory kawałek świeżego imbiru, łyżka kurkumy.

Przygotuj duży słoik, na jego dnie ułóż pokrojoną w piórka cebulę, na to połóż pokrojony plasterki czosnek. Później ułóż warstwę pokrojonego imbiru, kurkumy, miodu i obranej ze skórki i pokrojonej na ćwiartki cytryny.  Na to możesz położyć kolejną warstwę cebuli. Po ułożeniu wszystkich warstw, dociśnij je, zamknij słoik i odstaw na kilka godzin w ciepłe miejsce. Gdy, całość zacznie puszczać sok wstaw słoik do lodówki. Pij codziennie 2-3 łyżeczki.

Oba te przepisy w naturalny sposób wspomogą wasz układ odpornościowy i dzięki nim macie szansę uniknąć jesienno-zimowych infekcji. Jednak, jeśli już Was coś dopadło – szczególnie ten drugi przepis sprawi, że szybciej wrócicie do zdrowia. Życzymy dużo zdrówka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>