Za oknem plucha, w rękach parasol, a na stopach ciepłe skarpety- jesień pełną parą. Okres przeziębień, kichania i smarkania uważam w pełni za otwarty. Wszelako nasi fani tak łatwo się nie poddają, dlatego zaopatrzmy się w lodówkę pełną witamin, dobry nóż i wielką salaterkę. Czas kroić, siekać i przyprawiać! Wzmocnijmy swoją odporność jesiennymi sałatkami.
Feta i maliny
Przygotujmy:
- Dwie dojrzałe brzoskwinie (Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę)
- Sok z 1/2 cytryny (zawierają bardzo dużo witaminy C)
- 50 g sera feta pokrojonego w kostkę (witamina D)
- 1/4 czerwonej cebuli (witaminy C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarka, fosfor, magnez)
- Mix sałaty (witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten)
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz (Jest źródłem manganu, żelaza, potasu, witaminy C, K i dietetycznego błonnika)
- Garść malin (witaminy: C, K, B1 i B2, PP, karoten, błonnik)
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek (bogata w witaminy A, E, D oraz K)
- 1 łyżka miodu (witaminy z grupy B w tym B1, B2, B6, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy)
- 1 łyżka posiekanej mięty (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy.)
- 3-4 przeciśnięte (np. przez praskę do czosnku) maliny
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na ciepłą blachę połóż skropione sokiem z cytryny i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Piecz przez ok. 5 minut, raz odwracając na drugą stronę. Przygotuj sos, aby to zrobić bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie jego składniki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, a następnie posyp solą, aby stała się miękka.
Do salaterki włóż porwane liście sałaty, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz podpieczone brzoskwinie. Na koniec polej sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj malinami. Samo zdrowie!
Kurczak z owocami
Przygotujmy:
- 3 szklanki wędzonego kurczaka pokrojonego w drobną kostkę
- Szklankę kolorowych winogron pokrojonych na połówki (witamina C,A)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca ( witaminy: PP, A, E, C oraz te z grupy B)
- 1/3 szklanki majonezu dekoracyjnego ( witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (spora dawka fosforu, potasu, wapnia, cynku, witaminy B2 i B5)
- 6 listków sałaty rzymskiej (witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten)
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego pieprz (jest źródłem manganu, żelaza, potasu, witaminy C, K i dietetycznego błonnika)
- 3 łyżki soku z cytryny (zawierają bardzo dużo witaminy C)
Sposób przygotowania:
Kurczaka wymieszaj z winogronami i orzechami. Listki sałaty opłucz, osusz, wyłóż nimi salaterkę. Wstaw do lodówki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę. Przed podaniem możesz ją udekorować ładną kiścią winogron.
Bakłażan w roli głównej
Przygotujmy:
- 2 bakłażany ( witaminy B1, B2, PP, B6, C)
- Olej lniany (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy)
- Cukinię (witaminy: A, B1, B2, B3, B6)
- 15 dag bardzo świeżych pieczarek (witaminy z grupy B i D)
- 3 pomidory (witaminy K, B1, B2, B6, C, PP)
- Sok z dużej cytryny (witamina C)
- 1/2 szklanki śmietany 12 proc. (witamina A, E, D, K)
- Posiekany ząbek czosnku (witamina C)
- 3 łyżki posiekanej natki (witamina C)
- Łyżeczka posiekanej mięty (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy.)
- Sól
- Pieprz
- Szczypta cukru
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, pokrój w cienkie plasterki. Skrop olejem, wymieszaj. Smaż partiami na patelni. Trzymaj w cieple. Cukinię i pieczarki umyj, osusz, pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory pokrój w plasterki. Warzywa rozłóż razem z ciepłym bakłażanem na dużym talerzu. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny, śmietanki, czosnku, natki, mięty, soli, pieprzu i cukru.
Podgrzybki prosto z lasu
Przygotujmy:
- 30 dag podgrzybków ( zawierają selen, witamina D, B)
- Cebula
- Pęczek szparagów (zawierają potas, magnez, żelazo, selen i fosfor)
- 3 pomidory (witaminy K, B1, B2, B6, C, PP)
- 5 dag rukoli (witamina A,C)
- Mała marchewka (witamina A,C)
- Łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki bulionu wołowego (witamina E,K)
- 2 łyżki masła (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy)
- Pieprz ziołowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Podgrzybki oczyść, pokrój w plastry. Razem z posiekaną cebulką podsmaż na maśle. Na koniec oprósz solą i pieprzem. Szparagi gotuj 12 min w posolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą. Osącz. Usmażone grzyby wyjmij z patelni, wymieszaj z cząstkami pomidorów, szparagami i rukolą oraz marchewką startą na drobnej tarce. Tłuszcz po smażeniu grzybów rozprowadź sokiem z cytryny, dolej bulion, zagotuj. Przypraw pieprzem ziołowym. Sałatkę polej sosem. Oprósz czarnym pieprzem.
Zabierz mnie do Włoch
Potrzebujesz:
- 25 dag makaronu, np. penne (witaminy B1, B6 oraz PP)
- 2 średnie czerwone cebule (zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy : E, B1, B2, B3, B5)
- 2 duże czerwone papryki (witamina C)
- 20 czarnych oliwek (witamina E)
- 20 dag ser typu feta (witamina D)
- Szklankę listków bazylii (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy)
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odlej, przelej zimną wodą, osącz. Warzywa obierz, oczyść, opłucz. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki, a papryki w paseczki. Oliwki przekrój na pół. Fetę osącz z zalewy, pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj makaron z paprykami, cebulą, serem, oliwkami oraz listkami bazylii. Składniki sosu wymieszaj, dopraw i polej sałatkę. Wymieszaj i podawaj po 10 minutach.
Mamy nadzieję, że Nasze przepisy zainspirowały Was do jesienny szaleństw w kuchni. Czekamy na Wasze propozycje dotyczące jesiennych sałatek!
Samych pogodnych dni!