Najzdrowsze sałatki na chłodne dni

Za oknem plucha, w rękach parasol, a na stopach ciepłe skarpety- jesień pełną parą. Okres przeziębień, kichania i smarkania uważam w pełni za otwarty.  Wszelako nasi fani tak łatwo się nie poddają, dlatego  zaopatrzmy się w lodówkę pełną witamin, dobry nóż i wielką salaterkę. Czas kroić, siekać i przyprawiać!  Wzmocnijmy swoją odporność jesiennymi sałatkami.

http://www.we-dwoje.pl/p/a/11/11/3/2635/c3/c3_zdrowe_gotowanie.jpgFeta i maliny

Przygotujmy:

  • Dwie dojrzałe brzoskwinie (Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę)
  • Sok z 1/2 cytryny (zawierają bardzo dużo witaminy C)
  • 50 g sera feta  pokrojonego w kostkę (witamina D)
  • 1/4 czerwonej cebuli (witaminy C, B2, P, karotenoidy oraz minerały: krzem, siarka, fosfor, magnez)
  • Mix sałaty (witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten)
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz (Jest źródłem manganu, żelaza, potasu, witaminy C,  K i dietetycznego błonnika)
  •  Garść malin (witaminy: C, K, B1 i B2, PP, karoten, błonnik)

Sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  3 – 4 łyżki oliwy z oliwek  (bogata w witaminy A, E, D oraz K)
  • 1 łyżka miodu (witaminy z grupy B w tym B1, B2, B6, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy)
  • 1 łyżka posiekanej mięty (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy.)
  • 3-4 przeciśnięte (np. przez praskę do czosnku) maliny

 Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.  Na ciepłą blachę połóż skropione sokiem z cytryny i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Piecz przez ok. 5 minut, raz odwracając na drugą stronę. Przygotuj sos, aby to zrobić bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie jego składniki. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, a następnie posyp solą, aby stała się miękka.

Do salaterki włóż porwane liście sałaty, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz podpieczone brzoskwinie. Na koniec polej sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj malinami. Samo zdrowie!

 Kurczak z owocami

http://www.okuchnia.pl/wp-content/uploads/2012/06/03-kurczak-wedzony.jpg

Przygotujmy:

  • 3 szklanki wędzonego kurczaka pokrojonego w drobną kostkę
  • Szklankę kolorowych winogron pokrojonych na połówki (witamina C,A)
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca ( witaminy: PP, A, E, C oraz te z grupy B)
  • 1/3 szklanki majonezu dekoracyjnego ( witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy
  •  1/3 szklanki jogurtu naturalnego (spora dawka fosforu, potasu, wapnia, cynku, witaminy B2 i B5)
  • 6 listków sałaty rzymskiej (witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego pieprz (jest źródłem manganu, żelaza, potasu, witaminy C,  K i dietetycznego błonnika)
  • 3 łyżki soku z cytryny (zawierają bardzo dużo witaminy C)

 Sposób przygotowania:

Kurczaka wymieszaj z winogronami i orzechami. Listki sałaty opłucz, osusz, wyłóż nimi salaterkę. Wstaw do lodówki. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z majonezem. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę. Przed podaniem możesz ją udekorować ładną kiścią winogron.

 Bakłażan w roli głównej

 http://3.bp.blogspot.com/-XR5Yjh-hCAw/UE8zn9205HI/AAAAAAAAAZI/KvJmJqB-y2g/s1600/1baklazan.jpg

Przygotujmy:

  • 2 bakłażany ( witaminy B1, B2, PP, B6, C)
  • Olej lniany (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy)
  • Cukinię (witaminy:   A, B1, B2, B3, B6)
  • 15 dag bardzo świeżych pieczarek (witaminy z grupy B i D)
  • 3 pomidory (witaminy K, B1, B2, B6, C, PP)
  • Sok z dużej cytryny (witamina C)
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc. (witamina A, E, D, K)
  • Posiekany ząbek czosnku (witamina C)
  • 3 łyżki posiekanej natki (witamina C)
  • Łyżeczka posiekanej mięty (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy.)
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta cukru

Przygotowanie:

Bakłażany umyj, pokrój w cienkie plasterki. Skrop olejem, wymieszaj. Smaż partiami na patelni. Trzymaj w cieple. Cukinię i pieczarki umyj, osusz, pokrój w cieniutkie plasterki. Pomidory pokrój w plasterki. Warzywa rozłóż razem z ciepłym bakłażanem na dużym talerzu. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny, śmietanki, czosnku, natki, mięty, soli, pieprzu i cukru.

Podgrzybki prosto z lasu

Przygotujmy:

  • 30 dag podgrzybków ( zawierają selen, witamina D, B)
  • Cebula
  • Pęczek szparagów (zawierają potas, magnez, żelazo, selen i fosfor)
  • 3 pomidory (witaminy K, B1, B2, B6, C, PP)
  • 5 dag rukoli  (witamina A,C)
  • Mała marchewka (witamina A,C)
  • Łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego (witamina E,K)
  • 2 łyżki masła (witaminy z grupy B, C, D, E, A, beta karoten, kwas foliowy)
  • Pieprz ziołowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Podgrzybki oczyść, pokrój w plastry. Razem z posiekaną cebulką podsmaż na maśle. Na koniec oprósz solą i pieprzem. Szparagi gotuj 12 min w posolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą. Osącz. Usmażone grzyby wyjmij z patelni, wymieszaj z cząstkami pomidorów, szparagami i rukolą oraz marchewką startą na drobnej tarce. Tłuszcz po smażeniu grzybów rozprowadź sokiem z cytryny, dolej bulion, zagotuj. Przypraw pieprzem ziołowym. Sałatkę polej sosem. Oprósz czarnym pieprzem.

 Zabierz mnie do Włoch

http://2.bp.blogspot.com/-eOVOJlqFs8Q/T-JzNvFChTI/AAAAAAAAAHo/0Hp_G870G7k/s1600/collage+bazylia.jpg

Potrzebujesz:

  • 25 dag makaronu, np. penne (witaminy B1, B6 oraz PP)
  • 2 średnie czerwone cebule (zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy : E, B1, B2, B3, B5)
  • 2 duże czerwone papryki (witamina C)
  • 20 czarnych oliwek (witamina E)
  • 20 dag ser typu feta (witamina D)
  • Szklankę listków bazylii (witaminy z grupy B, C, D, E,  A, beta karoten, kwas foliowy)

Przygotowanie:

Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odlej, przelej zimną wodą, osącz. Warzywa obierz, oczyść, opłucz. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki, a papryki w paseczki. Oliwki przekrój na pół. Fetę osącz z zalewy, pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj makaron z paprykami, cebulą, serem, oliwkami oraz listkami bazylii. Składniki sosu wymieszaj, dopraw i polej sałatkę. Wymieszaj i podawaj po 10 minutach.

Mamy nadzieję, że Nasze przepisy zainspirowały Was do jesienny szaleństw w kuchni. Czekamy na Wasze propozycje dotyczące jesiennych sałatek!

 Samych pogodnych dni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>