Czy warto jeść codziennie orzechy?

0002N1WFH0IML64Y-C122-F4

Orzechy to zdrowe i niskoprzetworzone produkty. Mimo ich kaloryczności i wysokiej zawartości tłuszczu warto jeść je codziennie. Do grupy orzechów zaliczamy: migdały, orzechy brazylijskie, nerkowce, kasztany jadalne, orzechy laskowe, makadamia, orzeszki ziemne, orzeszki piniowe, pistacje i orzechy włoskie.

Skład orzechów różni się zależnie od gatunku, jednak wszystkie mają kilka cech wspólnych. Są bogate w kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone oraz zawierają sporo białka, ok. 25% względem całej masy orzecha. Aż 10% masy orzecha stanowi błonnik. Znajdziemy w nich również magnez, miedź, potas, witaminy E, B6 i foliany.

Jak orzechy wpływają na zdrowie?

  • Orzechy skutecznie obniżają cholesterol i poziom trójglicerydów ze względu na zawartość fitosteroli. Należy spożywać ich ponad 60 g dziennie.
  • Badania wykazują, że osoby, które regularnie jedzą orzechy są, aż o 14% mniej narażone na chorobę nowotworową. Dotyczy to szczególnie raka jelita grubego, endometrium oraz raka trzustki.
  • Orzechy brazylijskie spożywane regularnie zmniejszą stres oksydacyjny oraz poprawiają funkcje poznawcze. Dodatkowo skutecznie zmniejszają stany zapalne organizmu.
  • Dodatkowo jedząc regularnie orzechy zmniejszamy, aż o 19% ryzyko zgonu ze wszystkich zdrowotnych przyczyn. Ze względu na przyczyny sercowo-naczyniowe, aż o 27%!
  • Równie wartościowymi orzechami są orzeszki ziemne. Są jednak nieco słabsze w pozytywnym wpływie na zdrowie względem orzechów włoskich. Pamiętajmy jednak, że produkty wysoko przetworzone przygotowane z orzechów ziemnych nie są już zdrową przekąską. Szczególnie: orzeszki solone, w karmelu, w czekoladzie, czy też, jako masła orzechowe z dodatkami. Nie ma jednak nic złego w maśle orzechowym przygotowanym z samych orzechów ziemnych – wtedy to samo zdrowie.
  • Orzechy zmniejszają apetyt, szczególnie migdały i orzechy ziemne.
  • Codzienne spożywanie orzechów ziemnych ma dobry wpływ na zwiększenie przemiany materii

Naszym zdaniem najzdrowszym rozwiązaniem jest codzienne jedzenie 30 g orzechów. Najlepiej sięgać po włoskie, brazylijskie i migdały. Jednak wszystkie pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie. Jeżeli nie lubisz ich w prostej formie – zrób z nich masło orzechowe, ale bez żadnych dodatków.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>