Acerola – co kryje się pod tą nazwą?

Witamina C naturalna Acerola - owoc aceroli

Acerola to owoc o największej zawartości witaminy C spośród wszystkich innych owoców – zawiera jej o ponad 30 razy więcej niż cytryna. Acerola jest znana również jako wiśnia z Barbados jest zawsze zielonym krzewem, który pochodzi z Ameryki Środkowej.  Od wielu lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. A już trzy owoce aceroli pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C!

Kiedyś acerolą leczono anemię, ospę wietrzną czy dolegliwości ze strony wątroby oraz płuc. Najczęściej jednak stosowano ją, aby poprawić pracę układu odpornościowego oraz aby pomóc w leczeniu przeziębienia. Warto dodać, że oprócz witaminy C w tym owocu znajdują się również cenne przeciwutleniacze – karotenoidy i antocyjany.

Odpowiedni poziom witaminy C w organizmie człowieka odpowiada za dobrą pracę układu krążenia. Zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie, zmniejsza ryzyko udaru mózgu oraz ma również działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo odpowiedni poziom witaminy C przyczynia się do mocnych kości i stawów. Niedobory tej witaminy objawiają się osłabieniem, szybkim męczeniem się, bólami mięśni, stawów, czy też wysoką skłonnością do siniaków.

Acerola – wartości odżywcze owoców/soku (w 100 g)

Wartość energetyczna – 32/23 kcal
Białko ogółem – 0.40/0.40 g
Tłuszcz – 0.30/0.30 g
Węglowodany – 7.69/4.80 g
Błonnik – 1.1/0.3 g

Witaminy

Witamina C – 1677.6/1600.0 mg
Tiamina – 0.020/0.020 mg
Ryboflawina – 0.060/0.060 mg
Niacyna – 0.400/0.400 mg
Witamina B6  – 0.009/0.004 mg
Kwas foliowy -  14/14 µg
Witamina A – 767/509 IU
Witamina K – 0/1.4 µg
Witamina E – 0/0.18 mg

Minerały

Wapń – 12/10 mg
Żelazo – 0.20/0.50 mg
Magnez – 18/12 mg
Fosfor – 11/9 mg
Potas – 146/97 mg
Sód – 7/3 mg
Cynk – 0.10/0.10 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone – 0.068/0.068 g
jednonienasycone – 0.082/0.082 g
wielonienasycone – 0.090/0.090 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Wróćmy jednak do przeciwutleniaczy, które są zawarte w aceroli – to właśnie one odpowiadają za to, aby miała ona intensywny ciemnoczerwony kolor.  W aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów – wśród nich największą część stanowił beta-karoten. To właśnie on odpowiada za piękną opaleniznę, zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej w oku, zapobiega chorobom serca oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo beta-karoten wspomaga leczenie trądziku, uszczelnia naczynia krwionośne oraz opóźnia pojawienie się zmarszczek.  Zawarte w aceroli antocyjany również działają ochronnie na wzrok czy układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

W naszym sklepie znajdziecie naturalną witaminę C pochodząca z owocu aceroli: KLIK

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>